Een auto kopen lijkt makkelijker dan het is!
Na ongeveer 20 uur reizen zijn wij woensdag in Santiago de Chile aangekomen. Nadat we onze visums en bagage verzameldhaddenen wij uiteindelijk door de douanezijn gekomen, moesten we een manier verzinnen om naar het centrum te komen. Gelukkig stonden er bussen klaar om ons rechtstreeks naar Santiago te brengen en konden we onderweg genieten van de uitzicht ophetandesgebergte, de hitte ende Spaans taal. De eerste dingen die ons opvielen was al het straatafval in de bermen, de palmbomen,straathondenen dat alle huizen beveiligd waren met hekken. Waarom?
Na een rit van 20minuten waren we in het centrum en zijn we met de metro naar ons hostal Ventana Sur gegaan. Eindelijk voel ik mij ook eens lang, tussen alle kleine Chilenen. Ons hostal is heel gezellig en je kan doen wat je wil. Er zijn veel nationaliteiten hier;Britten, Schotten, Duitsers, Nieuw-Zeelanders enz. Ons engels zal hierdoor zeker verbeteren. Op woensdag hebben we in het hostal een wijnavond en op vrijdag barbequen we gezamelijk met de rest van de backpackers.
Na een kort wandeling door het centrum van Santiago zijn wij op donderdag begonnen met het zoeken naar een geschikte goedkope auto. Een 4x4, waarin je kan slapen. Dat valt tegen! Wat zijn auto´s duur in Chili!Zelf voor auto´s die in de kreukels liggendurven ze nog 3000 euro te vragen. Gelukkig bood onze hostaleigenaar Ivan aan om ons te helpen gedurende deze steeds uitzichtlozer zoektocht. Met hulp van hem hebben wij vrijdag onze RUT nummer gekregen. Met het RUT-nummer sta je ingeschreven als persoon in chili en mag je een autokopen (en de belasting betalen!). Een stapje dichter bij het einddoel. Eindelijk zagen we een mooie Mitshubitsi Montero op internet en Ivan heeft met de eigenaar gebeld. Helaas reageerde deze persoon niet meer en zijn wij opnieuw gaan zoeken.
In de tussentijd zijn wij er ook achtergekomen dat een auto financieren ook niet zo makkelijk is. Internetbankieren is geen optie, omdat de transactie wel 3 weken of meer kan duren. Dus dat werd contant geld opnemen. Nu kunnen we maar 900.000 pesos (1350 euro) per dag opnemen, en natuurlijk zijn de grootste biljetten die we krijgen 10.000 pesos. Dat betekent dat we heel veel biljetten hebben om een auto van 3.000.000 pesos te kunnen kopen. We voelen ons net Dagobert Duck met al die biljetten.
Na het zien en het dromen van alle duizenden auto´s hebben we sinds maandag eenandere auto gevonden, een Ford Explorer.Tot nu toe zijn de papieren goed. De auto heeft geen boetes op zijn naam staan die wij eventueel moeten overnemen. Hopelijk gaat dit wat worden.
Heftig man, wijkt behoorlijk af van de standaard dingen die je van nederland gewend bent
Nu maar hopen, dat die Ford ook niet voor kleine mensen bedoeld is. ;)
Als het goed is reizen jullie nu rond met een auto, en slapen jullie er ook in. Nu maar hopen dat hij lang meegaat zonder reparatie`s. Mag het daar lekker warm zijn; hier is de eerste sneeuw gevallen, en is de temperatuur rond het vriespunt. Mail gauw weer waar jullie nu zijn, groeten Margreeth.
Hey Rudie en Irma,
Hoe bevalt het in Chile? Kunnen julie die Chilenen al een btje verstaan of praten ze te snel? :) ben benieuwd!
Hebben julie al een auto kunnen vinden?
Mucho suerte y éxito,
abrazo Alex