Rudie's en Irma's op reis

Regen in Kolkata

Na twee keer met de trein te hebben gereisd waren we al wat gewend. Voor het eerst zou onze trein geen vertraging hebben. Tenminste volgens de perronomroepster. In tegenstelling tot wat zij gezegd had arriveerde de trein met een kleine vertraging van een half uurtje. Niet verkeerd voor een trein die al de gehele dag heeft gereden. Maar dan vraag je je toch af hoe het kan dat dezelfde trein op het eindstation Kolkata 400 kilometer verderop een vertraging van zo´n 3 uur heeft opgelopen.

Bij onze aankomst begon het te regenen, en niet een beetje regen, nee het regenseizoen was reeds aangebroken hier. Wij maar hopen dat dan ook de temperatuur een beetje zou dalen. Dat deed het ook van 40 zakte het wel naar rond 30 graden, nog steeds heerlijk warm. Het nadeel voor ons is dat de regen niet meer stopte met komen en wij maar 1 dag hadden om de 2de grootste stad (16 miljoen mensen, ongeveer) van India te bezichtigen. Op de enigste dag die wij hadden om Kolkata te zien werd er een klein regenrecord gehaald. Normaal is het totale gemiddelde van de maand juni zo rond de 256 mm water. In de ene dag dat wij ons hier bevonden viel er welgeteld 154 mm in één dag. Dus om een fort, paleis of park te bezoeken was het niet echt de beste dag.

Wel hebben wij de meest bekende vrouw van Kolkata bezocht, moeder Theresa, tenminste haar tombe dan. In het kleine eenvoudige klooster waar ze tot haar dood in 1997 heeft gewerkt en geleefd, staat momenteel haar tombe. Met daarnaast een klein museum gewijd aan haar leven en haar eenvoudige kantoor/slaapkamer met een klein hard bedje. Ondanks haar bekendheid was haar leven geheel toegewijd aan haar geloof, die geen luxe kende.
Met Kolkata was ons einde aan de reis door India gekomen en konden we de volgende ochtend op het vliegtuig richting Bangkok, Thailand stappen.

Al met al was India een hele ervaring voor ons geworden. Ondanks de hitte hebben we het wel naar onze zin gehad en vinden we dat iedereen India eens in zijn leven moet hebben gezien. India blijkt een kleine eigen wereld op aarde te zijn met merken die alleen in India voorkomen, muziek die prachtig en swingend is, de meest prachtige kleuren voor kleding, hennatatoeages en sierraden, het Hindi-geloof wat uniek is, het eten met zijn vele smaken en geuren, het afdingen voor de juiste prijs. Maar aan de andere kant ook mensen (vooral mannen) die je aanstaren en foto´s nemen, onhygiënisch plaatsen (zelfs in top hotels), open riolen, armoede en geen onderwijs, heel opdringerige verkopers en oplichtende tuktuk/fietsritjas, vrouwen die onderdrukt worden, uithuwelijking en kastensysteem.

Uiteindelijk waren wij opgelucht om naar Thailand te kunnen, omdat het in India wel heel druk is qua mensen (2de grootste land ter wereld met bevolking) en toch echt stinkt. Maar het is een goede leerschool geweest voor de overige landen. We hebben goed leren afdingen en vanaf nu kan het alleen maar rustiger worden voor ons en het eten en slapen hygiënischer.

Margreeth

Gelukkig gaat niet iedereen naar India, want het is er al stervens druk met al die mensen daar. Ik hoef er niet heen!